Elk jaar zetten alle Hasseltse verenigingen hun deuren open tijdens het eerste weekend van september.  Zo doen wij ook als club mee en daarom kan je ons op zondag 7 september vinden op "Cocktail Cultuur".  Speciaal voorzien we een aantal (8-tal) workshops en mini-workshops over de iPad (en de Mac) om bezoekers te laten kennismaken met de mogelijkheden.  Natuurlijk is iedereen welkom om de workshops bij te wonen, of ons te komen bezoeken en vragen te stellen, of kennis te maken met de club. 

Dinsdag 10 juni, een mijlpaal in het geschiedenis van de technologie-podcast Tech45 : de 200ste podcast was deze keer niet vanuit de micro, Skype en de zetel thuis van de podcasters maar in een "live" omgeving.  De microfoons werden opgesteld bij Zelfies, een Bar d'Office in Hasselt.  Enkele clubleden van MacLimburg waren er natuurlijk bij om het gebeuren life te volgen.

Dinsdagavond waren de zenuwen gespannen, want Maarten, Stefaan, Marco, Jan, Davy, Toon en Jelly waren aan het wachten op de micro's.  Die hadden Floris en Cindy bij.  Opeens was het ernst : vanaf het moment dat alles was afgeregeld (met een heleboel noodzakelijke kabels) kon de dicussie beginnen.  De sprekers werden even ingeleid (de deuntjes waren wel voor nadien), en het was opvallend dat elk pannellid een ongezouten mening had over al die leuke, hot topics.  Het begon over Facebook voor kinderen : gaan ze de leeftijdgrens verder verlagen, of hoe omzeilen onze kinderen dit, wat zijn de gevaren...en nog meer van dat.  Andere topics waren de tegenhanger van Apples Siri : Cortona van Microsoft.  Maar ook de auto van de toekomst die vanzelf rijdt, doet heel wat stof opwaaien.  Kortom : meer dan een uur zaten we enorm geboeid te luisteren (af en toe te applaudiseren) naar de hevige discussies, kleurrijke gesprekken (nu wel met gebaren), stevige argumentaties....van de Tech45-teamleden.  De tijd vloog voorbij en iedereen had heel wat opgestoken.  En tenslotte waren er nog heel wat tips van de teamleden.
Zelfs het publiek werd niet vergeten en even voorgesteld...

Weer een mooie opkomst voor onze laatste clubmeeting voor de vakantie.  Met ook heel wat nieuwe gezichten.  Meteen werd ook de draad opgepikt : tijdens de clubmeeting van mei (in de oude gevangenis) werden heel wat clubleden in "gevangene-kostuum" geportreteerd.  Tijd om de foto's ook openbaar te maken en hun boeven-gelaat te laten zien.  Ook tijd om de tombola prijs (een Nifty) te verloten. Deze ging naar Erwin.  Een Nifty is een klein houdertje waar een micro SD kaartje inzit, en perfect in de SD-kaart-gleuf van een MacBook.  Zo heb je een nadeloze uitbreiding van je opslag. Trouwens de slides van de mei-meeting kan je onderaan het vorige verslag vinden.

Eerst gaf Paul nog een overzicht van de activiteiten die in het najaar gepland zijn : een nieuwe MacMeet (16/11), clubmeetings (04/09 en 02/10), workshops tijdens Cocktail Cultuur, iPad lessen voor beginners, en nog meer.  Dan was het WWDC tijd : want afgelopen maandag 2 juni was de top van de ontwikkelaars aanwezig in San Francisco.  Grote nieuwigheden waren OS X 10.10 Yosemite en iOS 8.  Daarnaast gaan in de toekomst platformen komen om te ontwikkelen voor een HomeKit, HealthKit, CloudKit...

In december hadden we het al over nieuwe fotosoftware van MacPhun : zo werken verschillende leden al met Intensify en Snapheal.  Recent kwam je deze software ook tegen in een aantal bundels.
Een andere tip is online webinars te volgen, om zo vanuit je zetel thuis de software beter te leren kennen.  Elke week zijn er wel sessies gepland.  Je kan gewoon online registreren en bij het vermelde uur achter je Mac te gaan zitten en in te loggen.  Deze gaan over architectuur, vogels, natuur, zwart/wit,...

  • maa 9 juni : 10-11u 
  • din 10 juni : 12-13u
  • woe 11 juni : 18-19u
  • vrij 13 juni : 15-16u

Maar wist je dat Frank Doorhof en Piet van den Eynde recent ook een trainingsvideo maakt over Intensify filters?

Gerelateerde video

Donderdag 5 juni staat de laatste clubmeeting voor de vakantieperiode gepland. En het kan bijna niet anders dat we nakaarten over de Keynote van 2 juni.  Die kunnen jullie live volgen.  Wat er precies allemaal op de World Wide Developer Conference wordt aangekondigd zal je vanaf 19u00 horen.

Voor de rest hebben we nog twee topics op donderdag : hoe beheer je paswoorden op je Mac of iPad met 1Password.  Tijdens het seminarie, vorige maand over security was er onvoldoende tijd overgebleven om dit even te bespreken.  Daarvoor trekken we op 5 juni er extra tijd voor uit.
Een ander topic zal gaan over "navigatiesystemen".  Want binnenkort vertrekken we op vakantie, en dan is het toch van belang dat je de laatste navigatiesystemen op je iPhone hebt geïnstalleerd.  Kwestie van de kortste weg te vinden naar je vakantiebestemming.

Maandag 2 juni is het weer hoogdag voor elke Macfan, want dan staat onze televisie (lees Mac) weer afgesteld op de Cupertino-zender.  Elk jaar is het spannend : welke nieuwigheden gaat Apple aankondigen?  Gaan we buiten wat speedbumps iets sensationeel nieuw krijgen?  De geruchtenmolen draait ondertussen volop.  Hier en daar horen we iets dat Apple een ecosysteem voor domotica gaat lanceren?  Of gaan we eindelijk een iWatch te zien krijgen?  Of gaat het over een vervolg van iOS7 en OS X 10.9 komen?  Of krijgen we medische toepassingen voor de iPhone?  MIsschien wel een Pro versie van de iPad?  Of een nieuwe AppleTV?  Of een TouchID in de iPad?  Een overname van de firma Beats?  

Wie weet.  Kijken en luisteren dus.  Je kan afstellen op diverse websites (oa Onemorething...) maandag rond 19u00 voor een life verslag. De lifestream kan je hier volgen.

Vorige week las je in het nieuws dat Bancontact/MisterCash een app lanceerde waarmee betalen in de winkel, op restaurant, op de markt... mogelijk wordt via de ene smartphone naar de andere.  Op zich was dit natuurlijk geen nieuws, want al een jaar geleden kwam er een testversie van deze app beschikbaar.  In de club hebben we dit ook voorgesteld, en er waren zelfs clubleden die hun lidgeld betaalden met deze app.   Ondertussen is de app niet meer in testfase, maar volledig klaar, en kan het project rond betalen met je GSM zich verder ontwikkelen.

Het is in feite een soort programma waarmee je tot maximaal 250 euro kunt transferen van de ene smartphone naar de andere.  Voorwaarde is natuurlijk dat je de app koppelt aan je bankrekening (en je met je kaartlezer even bevestigd).  Daarna kan je bedragen ontvangen en betalen via een QR-code die gegenereerd wordt. De andere smartphone gebruiker kan deze QR-code inscannen en zo wordt de transactie afgewerkt.

Heb je op café niet genoeg cash bij, of heb je broodjes bij voor je collega, of zit je op restaurant, koop je groenten op de markt, ...of wil je bedragen transferen onder vrienden, of ga je de rekening op café splitsen...alles wordt eenvoudig met deze app.

Ook gaan de fabrikanten van kassa-systemen het gebruik van de app (en de QR-code op je kassaticket) verder integreren.  Belangrijk is alvast dat heel wat organisaties zich achter dit initiatief willen scharen en het volledig willen ondersteunen.  Volgens de statistieken heeft de helft van de Belgen een smartphone en komen zij dus in aanmerking om mobiel te gaan betalen. Trouwens, de app is beschikbaar voor klanten van zestien banken.

Gerelateerde video

Afgelopen donderdag 8 mei, waren de leden van de computerclub MacLimburg te gast in de oude gevangenis van Hasselt - nu UHasselt, faculteit rechten. Elk jaar trekt de club met haar clubmeeting voor 1 keer naar een andere locatie in Hasselt, om zo nieuwe plekjes en horizonten te ontdekken. Een gepaster onderwerp als "veiligheid" konden we natuurlijk niet bedenken.

In de aula Louis Roppe gaf Apple Trainer Jozef Dresselaers een uitgebreide uiteenzetting over hoe het zit met de veiligheid op je Mac of iPad. Vooral de bewustwording van een aantal zaken was de boodschap. Op het internet loeren overal gevaren. Maar ook hoe we onze computers best kunnen instellen om het hoofd te bieden aan deze gevaren, kwam ruimschoots aan bod.. Want tegenwoordig zitten heel wat gegevens in de cloud. Ook ging de nodige aandacht naar het veilig stellen van gegevens en backuppen ervan. En ook de keuze en het beheer van paswoorden.

Tenslotte kregen de bezoekers nog heel wat nuttige tips mee, en waarschuwingen zoals bij phising mails. Ook het surfen via een onbeveiligd gratis netwerk houdt tevens gevaren in. Kortom, de workshop werd als bijzonder leerrijk ervaren.

Meer dan 100 clubleden luisterden gedurende 2 uur naar deze boeiende lezing én stelden bovendien heel wat praktische vragen. Een geslaagde avond, met nog iets extra : bij het binnenkomen werden verschillende clubleden even apart genomen voor een fotoshoot. Ze kregen profielfoto's in gestreept gevangene-plunje. Zo hebben ze een uniek aandenken aan hun bezoek aan de (oude) gevangenis.

Een fotoreportage kan je hier bekijken.
Met dank aan Stefan Alen voor de portretfoto's en Louwie Gielis voor de sfeerfoto's.

Pagina 1 van 41

Adres Clubmeetings

Clubmeeting 1e donderdag v maand*

Kiezelstraat 118 - 3500 Hasselt (Godsheide) - België

Vanaf 19u30 - 20u00 welkom
Workshops vanaf 20u00 tot 22u30

(*uitzonderingen: cultuurbeurs, club op verplaatsing, macbeurs)

Lidvoordelen

Bijwonen workshop *
Gratis toegang tot MacBibliotheek
Support
Demonstraties
Promotie acties
Korting op magazines
Elke maand tombola

*bijwonen 1e clubmeeting
als bezoeker is gratis

Lidgeld : € 30,- voor 12 mnd

Contact

Www.maclimburg.be
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


www.macmeet.be
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Skype : maclimburg1


Facebook groep


GSM : +32 0475 62 94 37


Contacteer Medewerkers

Nieuwsbrief

maandelijkse nieuwsbrief over Apple User Group MacLimburg en de MacBeurs.

:

U bevindt zich hier: Home